tirsdag den 14. september 2010

Shaman og shamanisme i Nordamerika


Shamanisme er ikke kun indiansk. Men shamanisme findes over hele verden. Ordet shaman er oprindeligt fra Sibirien, og er et sibirisk ord.
Shamanisme er ikke i sig selv en religion, men at praktisere shamanisme fører til religiøse oplevelser. Shamaner arbejder med at kommunikere med ånder, dyr og naturen. Mange shamanistiske kulturer, og indianske myter  handler meget om en gylden fortid, da alle væsner forstod hinandens sprog, men nu er det kun shamanen som i trance eller  fået ændret bevidstheden som forstår disse sprog, og de er derfor  ligesom en tolk og budbringer mellem levende væsner.
Det er ikke alle nordamerikanske-indianer som har shamanismen som tro/kultur, men de fleste indianer i nordamerika tror for det meste på shamanismen. Indianske religioner er opbygget af shamanistiske traditioner, derfor har man også kaldt det shamanisme i Nordamerika. Selv de store shamaner i Nordamerika, kalder det for shamanisme og acceptere alle former for shamanisme, uanset om der er forskel mellem deres shamanisme og andre de andres shamanisme. Totempælen er oprindeligt fra  de nordamerikanske områder. Den symbolisere naturens ånder og spiller en stor rolle for shamanismen.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar